日本食 食文化普及人材育成支援協議会 Japanese Cuisine and Food Culture Human Resource Development Committee

  • AJFA 全日本・食事会
  • 日本料理アカデミー
  • 株式会社テー・オー・ダブリュー

日本食・食文化普及人材育成支援プログラム Japanese Cuisine and Food Culture Human Resource Development Program

日本食・食文化普及人材育成支援協議会は日本料理を学びたい外国人の料理人を応援しています。

農林水産省の支援を受けて、日本料理を学びたい外国の料理人を研修生として日本へと招へい。
日本語や日本料理の基礎を学んだ後に、日本料理や寿司屋の名店で実際に修行してもらいます。
研修を通じて、日本料理の正しい知識や技能を身につけた研修生たちに、日本食と食文化、そして日本食材の素晴らしさを世界中へと広めてもらうことを目指します。

Japanese Cuisine and Food Culture Human Resource Development Committee(JCDC) supports foreign chefs who wish to learn Japanese cuisine.
With a support from the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan, the Committee invites foreign chefs to Japan as trainees who wish to learn Japanese cuisine.
After having studied Japanese language and basics of the Japanese cuisine, we provide actual and practical training in the prestigious first-rate Japanese cuisine and Sushi restaurants.
We aim at the participant trainees of the program who have acquired the true knowledge and skills of Japanese cuisine through the training, to promote magnificence of the Japanese cuisine, food culture and ingredients throughout the world.

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2017年度実績 Achievements of 2017

招へいした各国の研修生たちは、1ヶ月間の日本語研修を経て、引き続き1ヶ月間、料理学校で日本料理の基礎を集団研修で学び、9月~2月の6ヶ月間は、京都、東京(一部、千葉)、金沢の日本料理店・寿司店にて個別研修を受けました。最終的に15名の外国人料理人が研修を終え、各々の道を歩みだしています。

The invited trainees from the world had a month of Japanese language training in a language school and another month of basic training of Japanese cuisine in culinary school. After these group training, each one of the participant trainees was sent to individual training in the Japanese cuisine and Sushi restaurants in Kyoto, Tokyo (inclusive of Chiba) and Kanazawa for 6 months from September to February. Consequently, 15 foreign chefs finished the training and started their own step forward.

詳しい研修レポート For details of the training

2016年度レポート/Report 2016

  • 日本語ver
  • English ver.

2017年度レポート/Report 2017

  • 日本語ver
  • English ver.

2018年度研修生を募集しています。ご興味がある方はお問い合わせください。

Japanese Cuisine and Food Culture Human Resource Development Committee continues to recruit the participant trainees for 2018. For those who are interested in the program for 2018, please contact: nihonshoku@tow.co.jp at Yuriko Oba / Aya Hamasuna.

2018年度募集~決定スケジュール Recruitment—Final Selection Schedule

  • 募集期間 : ~5月15日(火)日本時間23:59 Period : Until Tuesday, 15 May, 2018, 23:59 Japan time
  • 来日日程 : 7月1日(日)予定 Arrival Schedule to Japan : Sunday, 1 July (subject to change)

2018年度研修スケジュール(予定) Training Schedule 2018 (subject to change)

  • 7月2日(月) 開講式 2 July (Mon.) Opening Ceremony
  • 7月4日(水)~7月20日(金)  東京で集団日本語研修 4 July (Wed.)—20 July (Fri.) Group training: Japanese language (Tokyo)
  • 7月23日(月)~8月31日(金) 京都で集団料理研修 23 July (Mon.)—31 August (Fri.) Group training: Basic Japanese culinary training (Kyoto)
  • 9月3日(月)~2月22日(金) 東京(一部、千葉)、京都、金沢の日本料理店・寿司店にて個別研修 3 September (Mon.)—22 February (Fri.) Individual training: Japanese Cuisine restaurants and Sushi restaurants in Tokyo (inclusive of Chiba), Kyoto, and Kanazawa.
  • 2月25日(月) 修了試験 25 February (Mon.) Final Examination for Graduation
  • 2月26日(火) 修了式 26 February (Tue.) Graduation Ceremony

当プログラムへの参加条件 Conditions for Participation in the Program

  • 日本国内外を問わず、外国籍である者 Non Japanese (Foreign citizen) living in Japan or abroad
  • 来日時に18歳以上の者 Over age of 18 upon arrival to Japan
  • 料理学校の卒業生または日本料理の調理に従事した経験がある者 Graduate of culinary schools and/or having experience in working in Japanese cuisine kitchen
  • 日常会話レベル以上の英語もしくは日本語での会話、読み書きが出来る者 Having language proficiency (both written and spoken) in English and/or in Japanese
  • プログラム期間中、サポートされるもの以外の費用を負担できる者 Having financial ability to support own living in Japan during the program, outside what are supported by the program
  • 素行が善良で、性格・人格等に偏った傾向がなく、体力・健康に支障のない者 Upholding courtesy, integrity, good manners, good discipline and respect for the needs of others, Having physical/spiritual health
  • 調理における基本的な技能を有し、 日本食・食文化に対する積極的な学習意欲と強い意志を有する者 Having basic knowledge and skills of cooking and active motivation for learning Japanese cuisine
  • 本プログラムの全スケジュールに参加可能な者 Having feasibility of participating in all courses of the program
  • 本プログラム終了後、日本食・食文化普及に寄与出来る職業に従事する予定がある者 Plans of engaging in profession that contributes to promoting Japanese cuisine, food culture and Japan-produced ingredients after participating in the program